Warmtepomp kopen

Warmtepomp kopen

25 april 2018
 Categorieën: aannemers verwarming & airco, Blog


In nieuwbouwwoningen worden geen cv ketels meer geplaatst en bestaande cv ketels worden steeds vaker vervangen door systemen die niet afhankelijk zijn van aardgas. De reden hiervoor is dat Nederland zich moet houden aan internationale regels die zijn opgesteld over de CO2 uitstoot. Bovendien is het gebruik van aardgas slecht voor het milieu. Het is de bedoeling dat de gaskraan in Nederlandse huishoudens in 2050 volledig dicht gaat. Het is dus verstandig om je cv ketel tijdig te vervangen door een systeem welke gebruik maakt van een warmtepomp van Jaspers Alectric.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt je huis via bestaande radiatoren en zorgt daarnaast voor warm tapwater. Deze warmte wordt opgewekt met behulp van natuurlijke brandstoffen. Er worden dus geen minerale brandstoffen meer gebruikt. Momenteel worden vooral hybride systemen geplaatst. Dit zijn systemen die gebruik maken van de warmte van de buitenlucht in combinatie met een bestaande cv ketel. Het nadeel van dit systeem is dat je nog steeds gebruik moet maken van de bestaande gasaansluiting. Een systeem waarbij je de gasaansluiting volledig dicht kunt draaien is een systeem dat de warmte onttrekt aan de aarde. Voor dit systeem moet echter wel een put worden geboord onder je woning tot op het grondwaterniveau. Een nadeel van dit systeem is dat de aanschaf ervan aanzienlijk meer kosten met zich meebrengt. Je kunt de gaskraan daarna echter wel volledig dichtdraaien.  

Back up systeem

De meeste warmtepompen beschikken over een back up systeem. Dit systeem treed in werking wanneer er plotseling zeer veel warm water wordt gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer de radiatoren aan staan, er wordt gedoucht en er ook nog een hete kraan open staat. Dit back up systeem vraagt enorm veel energie. Het is dus belangrijk om dit soort piek momenten zo veel mogelijk te voorkomen.  

Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp

Een warmtepomp kopen is een goed begin, maar als je helemaal klimaatneutraal wilt zijn moet je kiezen voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Het kleine beetje energie dat je dan nog nodig bent voor het verwarmen van je woning en warm tapwater wordt dan geproduceerd door je zonnepanelen. Op deze manier ben je niet meer afhankelijk van fluctuaties in de gas en licht prijzen.  

Isolatie en vloerverwarming

Als je optimaal wilt profiteren van je warmtepomp moet je er voor zorgen dat je woning goed is geïsoleerd. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een lage temperatuur vloerverwarming. Bij dit type vloerverwarming is de aanvoertemperatuur van het water maximaal 55 graden. Een lage temperatuur vloerverwarming is bovendien goed voor de gezondheid. Het beperkt stofgroei, zwevend stof en stofmijt.