[QA] Wooninterieur: open haarden

[QA] Wooninterieur: open haarden

9 november 2017
 Categorie├źn: aannemers verwarming & airco, Blog


Open haarden

In de zomermaanden leven veel mensen voornamelijk buiten, maar in de koude wintermaanden ben je veel in huis te vinden. Het is dan fijn als jouw woonkamer gezellig en lekker warm is. Je kunt natuurlijk gewoon jouw verwarming wat hoger zetten voor een aangename temperatuur, maar verder merk je daar niet veel van. Als je een openhaard hebt, heb je twee vliegen in een klap. Een openhaard geeft namelijk heel veel warmte af en het knisperende vuur is ook nog eens heel mooi om te zien. Een openhaard maakt de woonkamer extra gezellig.

Veel soorten open haarden

Vroeger was er maar een soort openhaard, dat was de schouwhaard. Je deed hier houtblokken in, stak deze aan en zette het veiligheidshekje er voor. Dan konden jullie genieten van de heerlijke warmte en het knisperende vuur. Tegenwoordig bestaan deze haarden nog steeds, maar er zijn nu ook heel veel andere soorten en modellen. Je hebt bijvoorbeeld moderne gashaarden die je heel mooi in een hoek van de kamer kunt plaatsen. Maar je hebt ook haarden die aan alle kanten open zijn, deze kan je dus heel mooi in het midden van de kamer plaatsen, zodat je overal (bij de tv, bij de eettafel en in de keuken) naar het knisperende vuur kunt kijken. Er zijn zelfs openhaarden die je in de buitenmuur van jouw huis kunt maken. Als je dit aan de achterkant van jouw woning doet, dan kan je dus in de zomer op jouw terras genieten van de openhaard en in de wintermaanden kan je in huis genieten van de openhaard. Zo heb je er het hele jaar plezier van. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Er zijn zo ontzettend veel soorten haarden! Er is dus voor ieder wat wils te vinden! 

Sfeer open haarden

Als je kleine kinderen of huisdieren hebt, is een haard met echt vuur of een gashaard wellicht wat eng. Je moet er niet aan denken dat jouw kindje zijn of haar handjes brand aan de gashaard, want deze wordt tenslotte erg warm aan de buitenkant. Maar ook de openhaard met echt vuur is best eng als je een klein kindje of huisdier hebt. Als jij dit ook eng vindt, dan is een sfeerhaard wellicht een idee. Deze haard ziet er uit als een echte haard, hij geeft alleen geen warmte af. Je hebt dus wel de gezelligheid van een openhaard, maar niet de warmte. Zodra jouw kindje groot genoeg is of je geen huisdieren meer hebt, kan je dan overstappen naar een echte haard, want dat is uiteraard toch echt het mooiste en fijnste! Succes met het uitzoeken van de, voor jou, perfecte openhaard! Voor meer informatie spreek met Hans van der Vorst Open Haarden.